Kelner

Klasy VII i VIII szkół podstawowych

Podawaj menu i przyjmuj zamówienia
Podawaj dania i napoje
To osoba, która obsługuje gości w restauracji lub kawiarni. Kelner dba o komfort gości od wejścia aż do opuszczenia przez nich lokalu. Wita gości i wskazuje stolik, przy którym będą mogli wygodnie usiąść. Przedstawia menu (kartę dań), poleca danie dnia lub dania rekomendowane przez szefa kuchni. Udziela informacji o wszystkich serwowanych potrawach i napojach, a także pomaga w ich wyborze. Po przyjęciu zamówienia przekazuje je kucharzowi. Następnie przynosi do stolika gotowe potrawy i napoje. Kelner cały czas obserwuje gości, by być na każde ich wezwanie. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Dobry kelner w uprzejmy sposób żegna gości, zachęcając do ponownego odwiedzenia lokalu.
img

Chcesz wiedzieć więcej?

Pobierz pełny opis zawodu
Pobierz teraz
Dane statystyczne

Wybierz:

Skala zapotrzebowania

Istotne zapotrzebowanie
Umiarkowane zapotrzebowanie
Brak danych
Źródło:

Preferencje uczniów w wyborze zawodu Kelner

Mapa szkół i placówek

Powiązane zawody
img
Wykonaj quizy i lepiej zapoznaj się z zawodem:
Quizy zawodoznawcze