29 maja 2025 r. w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie odbyły się specjalistyczne warsztaty kelnerskie, które poprowadził jeden z najwybitniejszych ekspertów w tej dziedzinie – Szymon Stańczyk.
W warsztatach wzięli udział zwycięzca Ogólnopolskiego Branżowego Konkursu w kategorii kelner Zespół Szkół Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Brzozowie oraz zwycięzcy Ogólnopolskiego Turnieju kelnerskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie pn. „Smakuj przyszłość z BCU”. To młodzi, ambitni adepci sztuki kelnerskiej, którzy mieli niepowtarzalną okazję szlifować swoje umiejętności pod okiem eksperta.
Kim był prowadzący?
Szymon Stańczyk to doświadczony trener i praktyk, związany zawodowo z firmą Gastro Invest Group oraz renomowanym Hotelem Rzeszów. Ukończył prestiżowe szkolenia w międzynarodowych instytucjach.
Zna od podszewki zasady profesjonalnej, eleganckiej i sugestywnej obsługi gościa, a swoją wiedzą i pasją dzieli się z młodym pokoleniem kelnerów.
Program warsztatów obejmował m.in.:
Zajęcia miały charakter praktyczny i były poprzedzone pre-testem oraz zakończone post-testem, pozwalającym zweryfikować zdobytą wiedzę i umiejętności.
Efekty?
Uczestnicy wynieśli z warsztatów: