29 maja 2025 r. w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez wybitnego szefa kuchni i autorytet polskiej gastronomii Roberta Sowę.
Robert Sowa, to kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar.
W wydarzeniu wzięli udział zwycięzcy Ogólnopolskiego Turnieju Kulinarnego „Smakuj przyszłość z BCU” z Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, którzy mieli niepowtarzalną okazję szkolić się u boku mistrza kuchni znanego z telewizji, a także z książek kulinarnych oraz prestiżowych wydarzeń gastronomicznych.
Tematem przewodnim warsztatów były nowoczesne techniki kuchni europejskiej i azjatyckiej, a uczestnicy wspólnie z mistrzem przygotowali wyjątkowe menu.
Przystawka: azjatycki tuńczyk z awokado, sosem kabayaki, wakame, imbirem, schitake, kimchi.
Zupa: Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami, awokado i jalapeno
Danie główne:
- Pieczony dorsz atlantycki z krewetkami, sosem maślanym z pomidorami i kaparami, cukinią oraz mini ziołami.
- Pieczony Comber z jagnięciny nowozelandzkiej z sosem rozmarynowym, serem kozim, konfiturą z pigwy i szparagami z młodym bobem
Deser: Eton mess z musem mango, kremem mascarpone, świeżymi owocami, makaronikiem oraz miętą.
Uczestnicy poznali:
Warsztaty miały charakter praktyczny i zakończyły się testem wiedzy oraz podsumowaniem intensywnego dnia szkoleniowego. Uczestnicy opuścili BCU z nową dawką inspiracji, wiedzy i motywacji do dalszego rozwoju w świecie gastronomii!