Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

Kształcenie zawodowe Doradztwo zawodowe
2025-06-12
Kategorie: Konkursy i olimpiady Branżowe Centrum Umiejętności

Opis inicjatywy

29 maja 2025 r. w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez wybitnego szefa kuchni i autorytet polskiej gastronomii Roberta Sowę.

 

Robert Sowa, to kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar.

 

W wydarzeniu wzięli udział zwycięzcy Ogólnopolskiego Turnieju Kulinarnego „Smakuj przyszłość z BCU” z Zespołu Szkół  Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, którzy mieli niepowtarzalną okazję szkolić się u boku mistrza kuchni znanego z telewizji, a także z książek kulinarnych oraz prestiżowych wydarzeń gastronomicznych.

 

Tematem przewodnim warsztatów były nowoczesne techniki kuchni europejskiej i azjatyckiej, a uczestnicy wspólnie z mistrzem przygotowali wyjątkowe menu.

Przystawka: azjatycki tuńczyk z awokado, sosem kabayaki, wakame, imbirem, schitake, kimchi.

Zupa: Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami, awokado i jalapeno

Danie główne:

- Pieczony dorsz atlantycki z krewetkami, sosem maślanym z pomidorami i kaparami, cukinią oraz mini ziołami. 

- Pieczony Comber z jagnięciny nowozelandzkiej z sosem rozmarynowym, serem kozim, konfiturą z pigwy i szparagami  z młodym bobem

Deser: Eton mess z musem mango, kremem mascarpone, świeżymi owocami, makaronikiem oraz miętą. 

 

Uczestnicy poznali:

  • Znaczenie mise en place i pracy pod presją
  • Tajniki doboru technik i produktów sezonowych
  • Jak komponować dania w stylu fine dining
  • Wpływ konkursów na rozwój młodych kucharzy
  • Sztukę serwowania i prezentacji dań

 

Warsztaty miały charakter praktyczny i zakończyły się testem wiedzy oraz podsumowaniem intensywnego dnia szkoleniowego. Uczestnicy opuścili BCU z nową dawką inspiracji, wiedzy i motywacji do dalszego rozwoju w świecie gastronomii!

 


Powiązane inicjatywy
NIEPUBLICZNE BRANŻOWE CENTRUM UMIEJĘTNOŚCI W DZIEDZINIE GASTRONOMII I KELNERSTWA W TARNOWIE logo
NIEPUBLICZNE BRANŻOWE CENTRUM UMIEJĘTNOŚCI W DZIEDZINIE GASTRONOMII I KELNERSTWA W TARNOWIE
Adres placówki

ul. Jana Kochanowskiego 32 / , 33-100 Tarnów