Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to placówka o zasięgu ogólnokrajowym, specjalizująca się w kształceniu umiejętności praktycznych w zawodach związanych z dziedziną gastronomia i kelnerstwo, wspierająca współpracę szkół, uczelni, pracodawców oraz promująca zawody gastronomiczne i kelnerskie.
BCU pełni także funkcję ośrodka egzaminacyjnego, oferującego egzaminy zawodowe oraz egzaminy właściwe dla dziedziny gastronomii i kelnerstwa. W zakresie działań Centrum znajduje się również wprowadzenie nowej kwalifikacji z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowej), która odpowiada na bieżące potrzeby branży gastronomicznej.
BCU oferuje szeroki wachlarz szkoleń zawodowych i branżowych, mających na celu kształcenie umiejętności praktycznych, zakończonych egzaminami, ściśle dostosowany do potrzeb rynku pracy.
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zostało utworzone przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie we współpracy z partnerem branżowym - Stowarzyszeniem Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz partnerami dodatkowymi, tj. Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza oraz Podkarpacką Akademią Umiejętności Piotr Bassara. BCU zostało utworzone dzięki uzyskaniu wsparcia ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, A.3.1.1. „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”.
Siedziba BCU mieści się w Tarnowie, przy ul. Kochanowskiego 32.
Obszary działalności BCU:
Obszar I – Działalność edukacyjno-szkoleniowa
BCU oferuje szeroki zakres szkoleń zawodowych i branżowych, skierowanych do następujących grup odbiorców, tj.
W latach 2024 – 2025 w szkoleniach i kursach stacjonarnych organizowanych w BCU udział weźmie co najmniej 540 osób, a w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.
Szkolenia i kursy ukierunkowane są na kształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych oraz kelnerskich. W programach szkoleń i kursów uwzględnione są również zagadania dot. cyfrowej i zielonej transformacji oraz innowacji, mających zastosowane w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa. Tematyka szkoleń obejmuje m.in. zagadnienia tj. tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów, przygotowywanie deserów restauracyjnych, przygotowanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy, przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej, przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe, dobieranie i serwowanie wina.
BCU posiada pracownie kulinarne i kelnerskie, wyposażone w nowoczesne urządzenia, m.in. piec OEM Milenium 500stC wyposażony w kamień z lawy wulkanicznej, piece konwekcyjno – parowe, cylkulator sous-vide, zaawansowane roboty kuchenne i profesjonalne miksery, pakowarkę próżniową, schładzarkę szokową, aerograf kuchenny, suszarkę do żywności, drukarkę selfie-cafe do wydruku na kawie i drinkach, profesjonalny ekspres, automatyczny młynek do kawy, pistolet do aromatyzowania i robienia baniek jadalnych w drinkach i koktajlach, naczynie Dewara na ciekły azot i inne.
Szkolenia są prowadzone przez doświadczonych specjalistów z branży, w tym renomowanych szefów kuchni oraz ekspertów w zakresie obsługi gastronomicznej. Zajęcia odbywają się w siedzibie BCU w Tarnowie.
Obszar II – Działalność integracyjno-wspierająca
BCU pełni także ważną rolę w integrowaniu różnych grup interesariuszy, takich jak szkoły, uczelnie oraz pracodawcy, tworząc tzw. „trójkąt wiedzy” (szkoła-uczelnia-pracodawca), m.in. poprzez:
realizację działań mających na celu nawiązanie współpracy i utrzymywanie relacji BCU ze szkołami zawodowymi/branżowymi, uczelniami, centrami kształcenia zawodowego oraz innymi podmiotami z branży gastronomicznej, m.in. prowadzenie dyskusji panelowych online, warsztatów integracyjno- wspierających,
realizację działań mających na celu nawiązanie współpracy z przedsiębiorcami/pracodawcami z branży gastronomicznej m.in. badanie zapotrzebowania rynku na zawody, kwalifikacje i umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa.
Obszar III – Działalność innowacyjno-rozwojowa
BCU promuje nowoczesne technologie, cyfryzację oraz zieloną transformację w kształceniu zawodowym. Placówka współpracuje z uczelniami, centrami transferu technologii i instytutami badawczymi, aby transferować wiedzę i nowe technologie do branży gastronomicznej, co pozwala na dynamiczny rozwój kompetencji uczestników szkoleń/ kursów.
Obszar IV – Działalność doradczo-promocyjna
Niepubliczne Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie organizuje konkursy i turnieje branżowe, realizuje działania promujące zawody gastronomiczne i kelnerskie. Placówka wspiera szkoły w doradztwie zawodowym, realizuje warsztaty w szkołach, uczestniczy w dniach otwartych w szkołach podstawowych, średnich, na uczelniach. Kadra merytoryczna BCU czynnie uczestniczy w targach branżowych, targach edukacyjnych, konferencjach, organizuje panele dyskusyjne ze specjalistami, ekspertami w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa, uczestniczy w spotkaniach różnymi grupami interesariuszy projektu. Dodatkowo BCU angażuje się w pomoc osobom z niepełnosprawnościami, ułatwiając im wejście na rynek pracy a także wspiera rozwój kompetencji zawodowych osób z niepełnosprawnościami.
Zapraszamy do zapoznania się z dotychczas realizowanymi działaniami przez Niepubliczne Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie.
Smakuj przyszłość z BCU!
Więcej informacji na temat działalności BCU, realizowanych wydarzeń, szkoleń oraz sukcesów można znaleźć pod poniższym linkiem: https://bcu-gastronomia.pl/pl/617-infozawodowe