SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Technik przetwórstwa mleczarskiego pobiera surowce, materiały i dodatki do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń. Wytwarza półprodukty i wyroby gotowe z zastosowaniem maszyn i urządzeń. Obsługuje maszyny i urządzenia wykorzystywane w procesach przemysłu spożywczego. Zajmuje się magazynowaniem wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego. Ponadto technik przetwórstwa mleczarskiego organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów mleczarskich (SPC.06). Planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich. Obsługuje maszyny i urządzenia stosowane do produkcji wyrobów mleczarskich. Wytwarza wyroby mleczarski i ocenia jakość gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.