Kucharz

Szkoły ponadpodstawowe i osoby dorosłe

Oceniaj jakość produktów, właściwie przechowuj składniki
Przygotowuj dania, obsługuj sprzęt gastronomiczny
To osoba, której zadaniem jest profesjonalne przyrządzanie potraw, czyli różnego rodzaju dań, przekąsek, ciast i deserów. Prawdziwy kucharz to artysta w kuchni, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Dlatego najważniejszą cechą kucharza jest wyczucie smaku i zapachu oraz posiadanie zmysłu estetycznego. Kucharz może pełnić rolę szefa kuchni, wówczas kieruje zespołem ludzi, aby wszyscy pracowali sprawnie i szybko, a potrawy były odpowiedniej jakości.
img

Chcesz wiedzieć więcej?

Pobierz pełny opis zawodu
Pobierz teraz
Zarobki w zawodzie (brutto/miesiąc)

Średnia rynkowa brutto (zł):

0
0
0
Dane statystyczne

Wybierz:

Skala zapotrzebowania

Istotne zapotrzebowanie
Umiarkowane zapotrzebowanie
Brak danych
Źródło:
Obwieszczenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 stycznia 2020 r. w sprawie prognozy zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy (M.P. z 2020 r., poz. 106)

Preferencje uczniów w wyborze zawodu Kucharz

Warto odwiedzić

Powiązane zawody
img
Wykonaj quizy i lepiej zapoznaj się z zawodem:
Quizy zawodoznawcze