Używaj pieca, ubijaczki cukierniczej, mieszarki do ciasta, urządzenia do porcjowania
Gdy słyszymy słowo „piekarz” od razu myślimy o ciepłych bułeczkach, jakie mama podaje na śniadanie. Piekarz to osoba, która wypieka chleb oraz galanterię piekarską, czyli rogaliki, chałki, bułki oraz różne słodkie bułeczki i drożdżówki. Jego podstawowym zadaniem jest wyprodukowanie pysznego, pachnącego i zdrowego pieczywa, takiego, by wszystkim nam smakowało i po które codziennie będziemy sięgać. Aby powstał chleb lub bułka, piekarz w piekarni łączy mąkę, wodę, drożdże lub zakwas z solą i innymi dodatkami - zgodnie z recepturą. Miesza i ugniata ręcznie lub przy użyciu specjalnych maszyn. Następnie cierpliwie czeka, aż ciasto „urośnie”, czyli zrobi się mięciutkie i puszyste, by włożyć je do pieca. Chrupiący, pyszny i pachnący chleb, to owoc pracy piekarza.