Ministerstwo Edukacji Narodowej zorganizowało spotkanie branżowe poświęcone aktualnym wyzwaniom i potrzebom sektora gastronomii i kelnerstwa. W wydarzeniu uczestniczył Sekretarz Stanu Henryk Kiepura, który podkreślił znaczenie stałego dialogu z przedstawicielami branży dla unowocześniania systemu kształcenia zawodowego.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji branżowych, fundacji działających w obszarze gastronomii i kelnerstwa, Sektorowej Rady ds. Kompetencji HoReCa, firm cateringowych, branżowych centrów umiejętności oraz szkół prowadzących kształcenie zawodowe. Przedstawiono aktualne dane dotyczące systemu edukacji – w zawodach gastronomicznych i kelnerskich kształci się obecnie około 82 tys. uczniów w blisko 1900 szkołach.
Podczas spotkania branża przedstawiła propozycje modyfikacji w ofercie zawodów szkolnictwa branżowego, zakładające m.in. wprowadzenie nowych zawodów technik, lepiej odpowiadających aktualnym potrzebom rynku pracy.
Przedstawiciele branży zadeklarowali pełne zaangażowanie środowiska gastronomicznego w działania MEN mające na celu rozwój nowoczesnego i odpowiadającego realiom rynku systemu edukacji zawodowej. Wiceminister Henryk Kiepura zaznaczył, że wspólne działania resortu i branży stanowią klucz do skutecznego przygotowania młodzieży do pracy w dynamicznie zmieniającym się sektorze HoReCa.