Technik żywienia i usług gastronomicznych

Klasy VII i VIII szkół podstawowych

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia jakość produktów, przechowuje żywność, zajmuje się obróbką produktów i przygotowaniem stanowiska pracy. Obsługuje sprzęt gastronomiczny, przygotowuje dania zimne, gorące i podstawowe desery. Wydaje dania. Ponadto organizuje żywienie i usługi gastronomiczne (HGT.12). Ocenia jakość żywności, planuje żywienie z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia. Organizuje żywienie w produkcji gastronomicznej i wykonuje usługi gastronomiczne. Zajmuje się ekspedycją potraw i napojów.
img

Chcesz wiedzieć więcej?

Pobierz pełny opis zawodu
Informator o zawodzie Broszura zawodoznawcza Dodatkowe informacje o zawodzie
Dane statystyczne

Wybierz:

Skala zapotrzebowania

Istotne zapotrzebowanie
Umiarkowane zapotrzebowanie
Brak danych
Źródło:

Preferencje uczniów w wyborze zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych

Mapa szkół i placówek

Powiązane zawody
img
Wykonaj quizy i lepiej zapoznaj się z zawodem:
Quizy zawodoznawcze